Hur man tar körkortet

Allians Trafikskola har hjälpt många elever ta körkortet, och hjälper även dig! Med duktiga & trevliga lärare lär du dig snabbt och effektivt!

Vart ska du börja för att ta körkortet?

Bilskolor reder ut vägen till ditt körkort!

Priset för ett körkort skiljer sig mycket från person till person. Statistik från Trafikverket visar på att ett genomsnittligt körkort kostar 15 000 kr – 25 000 kr. Generellt kan man konstatera att ju mer man kör privat desto billigare blir det gentemot en trafikskola. Men även en privatkörning kostar pengar i form av bilkostnader och bränslekostnader.
 
Priset för de obligatoriska momenten kan delas upp i:
Synundersökning
Handledarutbildning (2 pers)
Körkortsfrågor
Riskettan
Risktvåan
Fotografering hos Trafikverket
Kunskapsprov (teoriprov)
Förarprov (uppkörning
Bil för uppkörning (Trafikverkets)
Totalt
200kr
350 x 2 = 700kr
400 kr
700 kr
2100kr
80 kr
325 kr (400 kr för prov på helger och efter 18)
800kr (1040 för prov på helger och efter 18)
800 kr
6105 kr

Vi på Bilskolor rekommenderar alltid att man som körkortstagare kombinerar körlektioner hos trafikskola tillsammans med att köra privat. Detta för att det blir billigare och oftast trevligare att köra med någon nära. Dock understryker vi hur viktigt det är att köra med en bra trafikskola. Trafiklärare har det som yrke att lära ut så bra till så många olika typer av människor – de vet därför hur man ska pedagogiskt lära ut på bästa sätt. Lägg även till att de känner till lagar, regler och formalia på en uppkörning mycket bättre så har man ett framgångsrecept på att öka chansen för att klara sin första uppkörning.

1. Få körkortstillstånd

Innan man får börja köra bil ute i trafiken måste man ha ett giltigt körkortstillstånd. Ett körkortstillstånd är en kontroll Trafikverket gör för att se ifall du uppfyller kraven som ställs för att ta ett körkort.

Man börjar med att göra en synundersökning hos en optiker. Sedan fyller man i en hälsodeklaration.

Om det inte är några konstigheter får man oftast körkortstillståndet inom ett par dagar. Vid vissa sjukdomar kan man behöva ett lämpighetsintyg från läkare. Detta förlänger då tiden för att få ett körkortstillstånd.

2. Hitta en bra trafikskola

Under tiden kan man leta efter en bra trafikskola. Vår största rekommendation är att lägga extra tid på att hitta rätt trafikskola. Det innebär att den som är närmast dig eller den första du hittar inte behöver vara den bästa. Detta på grund av att man måste hitta en skola som verkligen lägger ner tid och möda på att lära DIG. Parametrarna för att hitta den bästa skolan kan skilja sig från person till person. Det kan vara personkemi med lärare, rekommendationer från vänner/kollegor, recensioner andra skrivit om trafikskolan, öppettider, avstånd, pris osv.

Vidare rekommenderar vi att man tar åtminstone en testlektion med trafikskolan man vill börja köra med för att känna av kemin. I värsta fall ”förlorar” man endast en lektion. I stället för att binda sig med pengar och tid på en skola där det kan vara svårt att avsluta hos.

Vi har listat Stockholms bästa trafikskolor för att hjälpa dig att välja skolan som hjälper dig att ta körkortet!

3. Börja övningsköra

För att övningsköra måste du vara 16 år eller äldre. Väljer du att köra privat måste du dessutom ha gått en introduktionsutbildning/handledarutbildning. Tänk på att samtliga handledare och eleven måste ha tagit kursen för att få övningsköra tillsammans. Observera att man inte behöver gå kursen tillsammans.

Det är bra att börja köra hos en trafikskola för att bygga upp rätt grund och rutiner. Detta då man minimerar risken för att ta efter dåliga vanor som en person som haft körkortet länge har.

Om man har möjligheten ska man alltid kombinera trafiklektioner hos en trafikskola med privat övningskörning. Detta för att man då får professionell hjälp hos skolan och kan mängdträna privat. Ju mer träning desto större är chansen att man lyckas på första gången!

Elev övningskör

4. Körkortsteori och testprov

Vi erbjuder digitalt teorimaterial där du kan plugga oavsett vart du befinner dig. Köp körkortsfrågorna och plugga online på datorn, mobilen eller surfplattan. Vi gör pluggandet roligt och givande!

Alla har olika studietekniker men statistik från våra elever visar att de som pluggat före/under tiden man kör har bäst chans för att klara uppkörningen på första gången. Börja idag!

Röd bil kör

5. Körlektioner

Hur många lektioner en person behöver är individuellt. Detta då det finns många faktorer som påverkar antalet lektioner man behöver ta hos en trafikskola. Ett bra val av skola leder oftast till att du behöver färre än en mindre bra skola. Vi har samlat Stockholms bästa trafikskolor. Se efter vilken som passar dig bäst!

Kostnaden för trafiklektioner kan skilja sig åt från skola till skola. Generellt brukar en lektion kosta mellan 600-1100kr.

Sidospegel där man ser bilar bakom, övningsköra

Intensivkurs

Ett effektivt sätt att ta körkortet är med en intensivkurs. En intensivkurs innebär oftast att man kombinerar studier och körning under en kort period. Det gör att man kan koncenterar sig bättre och inte får några uppehåll mellan körningarna. Uppehåll brukar leda till att man glömmer lite av det man tidigare gjort.

Som namnet antyder blir det intensivt under en sådan kurs – det innebär därför att det ställs lite krav på dig som elev. Inför en intensivkurs rekommenderar vi att man har börjat plugga teori lite smått innan lektionerna påbörjas. Trafikskolor som erbjuder intensivkurser brukar skräddarsy ett upplägg efter dina preferenser och förutsättningar. Oftast börjar man även med en testlektion för att säkerställa att intensivkursen blir bra som möjligt.

6. Riskettan och risktvåan

Den obligatoriska riskutbildningen för personbil (B-körkort) är uppdelad i två delar.

  • Del 1 – Riskettan: teoretisk utbildning om riskfyllda beteenden, alkohol, droger och trötthet.
  • Del 2 – Risktvåan: kombination av teoretisk och praktisk utbildning (tidigare kallad halkbanan) och behandlar ämnen som hastighet, säkerhet och  körning vid halkiga förhållanden.

För att få göra teoriprovet måste man ha gjort riskutbildningens båda delar. Dessa gäller i fem år från godkännandedatum.

Målen med riskutbildningarna är att belysa hur alkohol, droger, trötthet och särskilda förhållanden påverkar dig för att bli en ansvarsfull förare. Utbildningen ökar även din medvetenhet om farliga risker i trafiken och hur du på ett säkert sätt kan hantera dessa.

Köra bil under halt väglag, halka, risktvåa

Viktigt inför risktvåan (halkbana)

Det är viktigt att man lyssnar och följer lärarens instruktioner på risktvåan. Man ska inte känna sig stressig eller nervös då utbildningens syfte är att du ska LÄRA DIG hantera och förutse risker. Man behöver inte stressa för att ta risktvåan tidigt i sin utbildning. Vi brukar rekommendera motsatsen – att man gör risktvåan sent i sin utbildning. Detta för att man hellre gör risktvåan och har roligt än är orolig över att bli godkänd.

7. Teoriprov B-körkort

Du har nu kommit så långt att du vill klara teorin. Bra jobbat! Teoriprovet finns för att testa dina kunskaper och kontrollera att du kan de regler och lagar som ställs på oss som ansvarsfulla förare.

Teoriprovet består av 70 frågor – varav 5 st som är kontrollfrågor. Dessa fem räknas inte med i resultatet utan finns med för att utvärdera nya frågor till framtida prov. För att få godkänt på teoriprovet måste du få minst 52 av de 65 frågorna.

Teoriprovet bokas hos Trafikverket och man har 50min på att svara på alla frågor. Frågorna handlar om trafiksäkerhet, fordonskännedom, trafikregler, personliga förutsättningar och miljö.

Provet är giltigt i fyra månader. Under dessa fyra månader måste förarprovet ha gjorts och godkänts – annars måste man göra teoriprovet på nytt.

8. Förarprov / uppkörning

För att få göra förarprovet / uppkörningen måste teorin vara godkänd. Under ca 40-50 min får du visa att du kan hantera bilen på ett ansvarsfullt och säkert sätt. Inspektören från Trafikverket kommer prova olika moment (det är dessa moment trafikskolor är så bra på att lära ut till dig). Momenten kan till exempel vara manövrering, stadskörning, parkering, trafikregler, landsvägskörning med flera. Och under varje moment får du en bedömning som visar hur det gick.

Viktigt inför uppkörningen

Trafikinspektören är INTE där för att underkänna dig, utan för att se att du är tillräckligt bra förare för att få köra ute på vägarna. Detta innebär att de förstår att du inte är fullärd (om man nu någonsin kan vara fullärd). Mindre fel accepteras om det sammantagna intrycket är positivt.

Detta innebär att du aldrig ska ge upp fastän du gjort ett misstag under uppkörningen. Fortsätt köra tills inspektören säger annat. Kör försiktigt och gör ditt bästa!

Körkortet är ditt!

När allt är godkänt och du har ditt körkort gäller det att hålla det kärt. Kom ihåg att du initialt har en prövotid.

Kör försiktigt och ha roligt på vägarna!

Vägen till ditt körkort

Har du gjort riskettan?

Riskettan är första delen av de obligatoriska kurserna för att ta ditt körkort.

Ta din risketta med Bilskolor

Bli en trygg och säker förare med oss!
Boka

Warning: Undefined array key "background_image" in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 87

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 90

Warning: Undefined array key "background_image" in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 87

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 90

Warning: Undefined array key "background_image" in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 87

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 90

Warning: Undefined array key "background_image" in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 87

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 90

Warning: Undefined array key "background_image" in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 87

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 90

Warning: Undefined array key "background_image" in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 87

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 90

Warning: Undefined array key "background_image" in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 87

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 90

Warning: Undefined array key "background_image" in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 87

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/zorbrase/bilskolor.se/wp-content/plugins/elementor/includes/conditions.php on line 90